dijous, 6 de desembre del 2007

"Hedge Funds" i les seves estratègies

A la seva cració, al 1949, al terme "hedge funds" se li va donar el significat de fons de cobertura (hedge significa tanca, protecció), uns fons d'inversió que s'administraven de tal manera que se'n minimitzaven els riscos. Hedge significa, en l'àmbit financer, el procés de protecció contra els canvis desfavorables del mercat. Se li va assignar aquest nom perquè tractava de la combinació de tècniques per a aconseguir protegir les inversions.




Avui en dia, però, aquest terme és assignat a les institucions d'inversió conjunta que són administrats per professionals especialitzats. Són privats i molts cops restringeixen els seus clients. El seu objectiu és minimitzar la relació de risc/retorn dels seus inversors i poder retornar més del 100% de la inversió inicial, quedant-se ells una comissió.

Les principals característiques són :

- Falta de transparència : Els especialistes que hi treballen no tenen la obligació de dir quines tècniques utilitzen o on inverteixen per a generar benefici ni tampoc el benefici que en treuen. Això ajuda a aquestes institucions a no guanyar-se competidors particulars que podrien copiar-ne l'estratègia i les empreses on hi inverteixen.

- Màxima flexibilitat : Els administradors poden utilitzar diferents tècniques sense cap restricció (cosa que no passa en altres empreses d'inversió). També poden concentrar els seus esforços en el sector que vulguin, sense cap restricció.

- Alta inversió mínima : La inversió esta restringida a gent que hi posi molts diners.

- Baixa regulació : Els governs no tenen una regulació forta sobre aquest tipus d'entitats. Tampoc tenen gaires obligacions legals en el tema d'informació.


A diferencia d'altres entitats els hedge funds no donen disponibilitat a l'inversor sobre els seus diners. Normalment només deixen retirar una petita part dels diners per sobre del que s'ha acordat si es fa mensualment o trimestralment. També és comú que el que les entitats demanin prèstecs molt grans per a fer inversions més grans del que li permetrien els seus clients, de manera que es guanyi molt en relació a la inversió feta pels clients, però sempre hi ha un risc afegit de que si es perden diners s'haguin de retornar els prèstecs i no es pugui pagar a l'inversor.

També és comú que els hedge funds inverteixin en diversos hedge funds diferents per a assegurar els seus guanys, encara que haguin de pagar més comissió, asseguren un bon promig de benefici ja que diferents hedge funds tenen diferents administradors i diferentes estratègies.

Algunes de les estratègies conegudes dels hedge funds :

- Arbitratge : Bàsicament consisteix en comprar accions barates de la gent que està interessada en vendre i alhora vendre accions de la mateixa empresa a gent que vulgui comprar a un preu lleugerament per sobre del que s'esta comprant.

- "Short selling" : Tracta de, quan es tenen moltes accions d'alguna cosa, vendreles totes de cop i, un cop venudes esperar que el preu baixi per culpa d'aquesta mateixa venda i tornar-les a comprar a un preu més baix.

- Mercat neutral : Es busca explotar la ineficiència del mercat financer comprant i venent alhora.

- Mercats emergents : Consisteix en fer una inversió a llarg termini en sectors i empreses emergents de qualsevol lloc del món i anar rebent un benefici suficient per a pagar als inversors.

- Arbitratge de risc : Compra i venda simultània de valors en diverses empreses que estan involucrades en processos de fusions o absorcions. Típicament es compren valors de la empresa comprada i se'n venen de la empresa que compra.

- Accions devaluades : Inversió en aquelles empreses que estan en una mala situació (accions barates) per a ajudar-les a recuperar-se i fer que els seus valors tornin a pujar i a atraure inversors.

Com heu pogut comprovar, algunes de les estratègies són especulatives i poden ser dolentes pel mercat financer, però se segueixen aplicant ja que els hedge funds no tenen una regulació en aquest tema i l'únic objectiu és aconseguir benefici.

Fonts d'informació :

Wikipèdia
Més Wikipèdia
Wikipèdia en castellà
brc.com

Fins aqí el meu post, que tingueu un bon pont tots!


3 comentaris:

Víctor Blázquez Francisco ha dit...

El que no haya una regulación para este tipo de inversiones, provoca que personas avispadas sean capaces de sacar un beneficio. El beneficio de estas personas muchas veces es a costa de hacer que otros pierdan. Como comentas en alguna de las tácticas que se emplean (short selling).
Este tipo de personas se podrían encapsular dentro del grupo de gente sin problemas éticos a la hora de hacer una acción, me recuerda al corto que vimos de "el método", donde todos iban a lo que a ellos les interesaba, el resto les daba igual.

Victor Bernadó ha dit...

Curiós tema aquest...
El que està clar és com diu el Victor Blàzquez que hem vist en "el método" cadascú "escombra cap a casa seva"...

Però voldria posar en tela de dubte un punt... Si de veritat aquestes "institucions" o grups de gent que ofereixen un servei estan tant poc controlades, voleu dir que aquest tipus de inversions que es comenten en el post són les úniques que fan???
No siguem ilusos... la meva ment perversa em diu que aixó dona molt peu al mercat negre i altres activitats fraudulentes...
No seria potser millor controlar-ho una mica més???

Marcos Lora ha dit...

Contratar a alguien que ha realizado unos estudios especializados y avanzados sobre mercado y economía es una buena opción para la mayoría de los inversores actuales, pues pocos son los que hoy en día puedan mantener un negocio fructífero. Fijémonos en la cantidad de comercios que vemos a diario en las calles y lo poco que tardan en cambiar nombre, formato y dirección. ¿Son estos negocios poco rentables o es que los inversores no han sabido jugar bien sus cartas? En mi opinión, estas empresas no han estado a la altura de la situación. Han apostado demasiado alto. Decidieron invertir más de lo que los ingresos producirían y los saldos se convirtieron en un negativo que iba en aumento. Al verse en esa situación vendieron su nombre y acciones a otra empresa más grande, la cual volvió a cometer el mismo error, y así sucesivamente. Si un grupo de gente especializado y ajeno a la empresa hubiera llevado el control y asesoramiento de las transacciones producidas en ella, seguramente, a días de hoy ésta seguiría conservando a la gran parte de sus accionistas e inversores y no se hubieran producido externamente, a juzgar de nuestros ojos, cambios tan significativos.