dissabte, 24 de novembre del 2007

Motivació i treball en equip

A raó del post anterior sobre la manca de motivació i de compromís dels empleats de les empreses he estat buscant a internet informació sobre companyies que es dediquin principalment a la motivació de grups i equips de treball.

Abans de començar seria bo fer una petita introducció al tema en qüestió. Com es va veure en l'article de La Vanguardia treballat a classe ("El pasota ¿nace o se hace?"), actualment a Espanya el 66% del empleats es consideren poc valorats pels seus superiors i per tant estan desmotivats i els falta compromís amb la empresa. L'article feia referencia a les causes d'aquesta situació, sobretot a la poca implicació de la gerència de la empresa.

Bé doncs, aquest post tracte sobre com motivar els empleats de la empresa i els seus equips de treball. Una d'aquestes solucions ja s'ha explicat a classe i és la de incentivar la promoció interna, és a dir, la de ascendre als empleats més actius o premiar la feina dels empleats més productius.

Aquesta solució provoca una competència interna que afavoreix a la productivitat de la empresa, però arriba un punt en el que la competència és tant aferriçada que entre els empleats es fan la traveta i es sabotejen la feina els uns als altres, la qual cosa provoca un conflicte intern que només pot degenerar en poca productivitat.

D'altra banda han aparegut algunes empreses que han creat programes de motivació per grups d'empleats per incentivar el treball en equip. Aquests programes es basen en activitats de grup, sobretot basades en l'activitat física (tan a l'aire lliure com en espais esportius). Una de les activitats més famoses és la del Paintball que ajuda a treballar la concentració i a treballar per uns objectius comuns. També es proposen partits de futbol, basquet, hanbol i d'altres esports d'equip, sempre enfocats al treball col·lectiu.

A part aquestes empreses també proposen activitats més relacionades en la comprensió de la feina dels altres empleats, per això es fan simulacions de dies de treball normal però en els que els llocs de treball els ocupen empleats diferents. La intenció d'aquesta activitat és veure l'esforç que fan els companys en la seva feina. Tot i així hi ha grans companyies que fan aquesta activitat de manera propia i sense haver de contractar els serveis de cap altra empresa.

També hi ha empreses que imparteixen seminaris sobre la importancia d'implicar-se en la empresa en la qual es treballa, fent veure als treballadors que el benefici de la empresa comporta un benefici personal i una satisfacció per la feina ben feta que de cap altra manera es pot assolir. En el fons totes aquestes activitats estan dirigides a augmentar la productivitat de la empresa.

Cal dir que aquestes empreses només treballen a nivell de grans corporacions i multinacionals. I només en alguns casos en el que la empresa estigui realment interessada en el benestar dels seus treballadors (empreses d'un perfil semblant al "Club de Camp"). La resta d'empreses es preocupen més per la estabilitat i benefici de la empresa que pels seus empleats, com haviem discutit a classe algunes empreses tenen un percentatge molt elevat d'empleats temporals (McDonalds, Carrefour, ...) i no estan disposades a gastar els diners en incentivar el treball d'aquestes persones, més aviat es preocupen de mantenir el ritme de vendes estable.

4 comentaris:

Víctor Blázquez Francisco ha dit...

Un trabajador agusto siempre es muchísimo más productivo que uno que no lo esta.
Creo que también habría que añadir que el hacer cosas en común ayudar a fomentar que el trabajo no sea meramente trabajo, si no el implicar a todos los trabajadores, hacer que se sientan agusto y que no sean meros conocidos de la empresa donde trabajan, donde terminadas las 8 horas de trabajo se separen y cada uno vaya por su lado.

Sandra Crespo ha dit...

Me parecen interesantes las actividades que hacen algunas empresas para fomentar el buen trabajo en grupo. ¿Quién no ha querido alguna vez jugar a lo disparase pintura, y mucho más si la persona a la que disparas es el jefe?

Veo bien lo d realizar diferentes actividades de grupo, porque fomenta a que los trabajadores se conozcan, y así el compañero de trabajo deja de ser el pesado que está sentado enfrente, a ser el compañero en el equipo de futbol.

Y también veo bien la actividad de ponerse en el puesto de trabajo de otro compañero, ya que así se entiende mejor lo que hace el compañero de trabajo.

Marcos Lora ha dit...

Esto de crear actividades para la motivación de las personas, creo que es una buena manera de conseguir que el grupo de trabajo llegue a conocerse mejor, y de alguna manera de que se llegue a sincronizar para poder conseguir cualquier objetivo el equipo entero.
Si podemos conseguir esto, habremos conseguido seguramente un aumento de la productividad por parte de ese grupo de trabajo. Porque por muy buenos que sean los integrantes de un grupo de trabajo, si la organización entre ellos es nefasta, la productividad que recae sobre ellos también será nefasta.

Matias Lizana ha dit...

Sempre s'ha dit que el treball en equip es molt important (dins un projecte d'empresa sobretot). De fet nosaltres ho hem pogut comprovar en les assignatures que tenim de projecte.
La majoria de nosaltres fa projectes amb gent que no conèix (i a la feina això es més frequent de trobar que a la facultat, evidentment). Però encara que no et conèguis amb la persona esta bé parlar de temes comuns, saber una mica més de l'altre i sobretot realitzar activitats conjuntes que dispersin una mica la feina.
Gràcies a això, la gent s'enten més bé i després el treball que se'n deriva és més productiu.