dissabte, 24 de novembre del 2007

Els Fons propis

Aquesta setmana a classe vam començar a parlar sobre contabilitat. La veritat és que em vaig fer un lio i els conceptes encara no els tinc gaire clars (em sembla que als meus companys de classe els passa el mateix) així que avui parlaré d'alguna cosa relacionada amb la contabilitat, dels fons propis.

En poques paraules, els fons propis són aquella part del passiu que pertany als propietaris de la empresa. Se li diu passiu no exigible (exigible és allò que la empresa obté mitjançant altres entitats, mentre que no exigible és allò que prové d'aportacions de socis i propis beneficis o perdues generades). Quan a una empresa se li esgoten els fons propis entra en fallida.

Estan compostos de diferents comptes i els "empresaris" diuen que la seva utilització és molt important dins de l'empresa. Esta format per :

Capital Social : És la contabilitat legalment necessaria per a la constitució de la empresa. La seva aplicació és important per l'empresa en quant a la quantitat que hauria d'invertir per la seva constitució i queda en posessió de l'empresa ja que encara que estigui inclós a la conta del passiu de l'empresa i sigui una obligació, no és exigible.

Beneficis : El resultat de l'exercici després d'impostos en un cicle contable i abans de que els socis se n'assignin una part i els empresaris en destinin una altra part a les reserves.

Reserves : Hi ha tres tipus de reserves, les legals, les estatutaries i les voluntàries. Les legals són obligatories i són el 20% del capital social, és a dir, les empreses han de tenir, com a mínim, un 20% dels diners que s'hi van invertir inicialment.

      Les estatutaries són les que marca l'estatut d'una empresa, doncs poden variar d'empresa en empresa, pero també s'han de complir.

      Les voluntàries són reserves no obligatòries, així un empresari pot destinar una part dels seus beneficis a una reserva de diners que pot ser útil a l'empresa en cas de necessitat. Aquesta última, encara que no ho sembli, ha ajudat a moltes empreses a cambiar el seu rumb o millorar el seu rendiment quan s'han trobat en una crisi del sector o quan han tingut una forta competència.

Fonts :
Wikilearning
Wikipedia
Diversos familiars

4 comentaris:

Toni Cañabate ha dit...

Pueden haber algunas otras partidas como algunos tipos de provisiones que es una especie de reserva que se realiza para financiar o cubrir riesgos o gastos futuros que son previsibles pero de los que se desconoce su magnitud exacta.
De todas formas, entramos ya en detalles de contables, creo que con la definición que se ha dado en esta entrada de lo que son los fondos propios y sus principales fuentes es más que suficiente.

Toni Cañabate ha dit...

He encontrado este libro de contabilidad online que parece sencillo. Para quien le interese profundizar en algún concepto contable más allá de lo que se pretende en la asignatura.

http://www.contabilidad.tk

Sobre los fondos propios dice lo siguiente:
http://www.contabilidad.tk/introduccion-52.htm

Sergio Arcos ha dit...

El cuento de la lechera... eso ha pasado con las immobiliarias (y anteriormente con las puntocom, etc).

Crecimiento constánte significa no pensar en esas "reservas no obligatorias" y reinvertir lo máximo posible (dádo que nos dará más beneficios).

Al finál, quiebra de varias immobilarias quienes tenían todo su capital en immuebles y sin una base monetaria para cubrirlo.

Todo es cuestión de previsión. Claro, que quién no se moja no tiene la posibilidad de ganar de una forma tan bestial.

Y también de filosofías... conozco gente que no invierten en nuevas empresas si su rentabilidad no se produce en un plazo inferior a 2 años.

Carlos Machado ha dit...

Igual llego un poco tarde, pero yo he hecho un escrito sobre la contabilidad que igual teayuda, si mas no, a estudiar para el examen final.

En cuanto a tu post, no cabe duda que de vital importancia que una empresa tenga fondos propios, los beneficions obtenidos por cualquier operacion, y la contribucion de sus socios, ademas de la propia contribucion, sonara a tonteria pero demuestra confianza en esa empresa, mas que confianza, demuestra interes e ilusion en ese proyecto, del que, no hay que olvidarse, seguro que si invierten es porque almenos piensan que sacaran tajada.