dimecres, 28 de novembre del 2007

La subcontractació

Com que la classe de contabilitat que vam fer no dona per escriure gaire i aquest dimarts no hem tingut classe tornaré a parlar del tema de Recursos Humans, concretament de la subcontractació, un tema que segurament que heu sentit criticar.

Bé doncs el procés de subcontractació és ben simple, consisteix en una empresa que, per fer una tasca determinada, contracta a una altra empresa per a que ho faci. La subcontractació pot ser tant de personal (només es contracten persones de la empresa subcontractada, com els casos de les ETTs) com de personal i recursos (es contracten també els recursos com poden ser vehicles, material, etc).

Fa poc es va aprovar una llei que limitava la subcontractació degut a les crítiques que hi va haver, pero primer ens hem de plantejar : La subcontractació pot ser bona? Doncs evidentment que si. Una empresa ha de tenir empleats "fixes", pero pot haver de fer feines per la qual no estigui especialitzada, necessiti un servei puntual, etc. Tenir un departament especialitzat dins de l'empresa dedicat a fer això podria ser molt bo, pero pot no ser eficient perque a vegades la feina que s'ha de fer és de tan poca durada que els treballadors estarien de braços plegats molts dies o bé els haurien d'anar acomiadant i tornant a contractar.

Aquests poden ser els casos d'una empresa que en subcontracta una altra per a que li programi i instali un sistema informàtic, faci reparacions, o li doni personal per la campanya de nadal (tal i com ha comentat un company en un post sobre les ETTs). En tots tres casos el servei que necessita l'empresa contractista és temporal, i fer un departament per a programar i instalar un sistema informàtic pot no ser viable si l'empresa no és prou gran, o un departament per reparacions pot estar-se sense fer res si no hi ha res a reparar,... En aquests casos la subcontractació beneficia a l'empresa contractista (té el servei que vol sense fer grans inversions), a la subcontractada i als treballadors de l'empresa subcontractada. Cal dir també que les empreses subcontractades poden tenir més d'un contractista, evidentment.

Pero la contractació també pot ser dolenta, i per diverses raons. Per començar els subcontractats no tenen tanta confiança ni compromís amb l'empresa ni l'empresa té tanta confiança amb ells. Es pot donar el cas de que els empleats subcontractats tinguin a les seves mans informació privada dels clients, o accés a parts de l'empresa que només es donen a empleats de confiança. També pot passar que l'empresa subcontractada, per millorar la competitivitat davant d'altres empreses que ofereixen aquest servei, cometi fraus, falsifiqui documents contables, contractes, etc (en fi, economia submergida de la que se'n va parlar a la part d'economia) i que la culpa legal d'això recaigui sobre l'empresa contractista. A més a més s'han donat molts casos, sobretot en la construcció, en que una empresa no fa gairebé res i en subcontracta una altra, i aquesta alhora fa el mateix, de manera que hi ha unes quantes empreses que fan poc i subcontracten a altres per a que faci la resta. Aquest útim cas no pot ser per res bó, ja que les empreses que subcontracten sense fer res (intermediaris) el que si que fan és quedar-se una part dels diners i subcontractar una altra empresa amb menys pressupost. Si l'empresa contractista inverteix uns diners en unes obres (per exemple), espera veure un personal qualificat i uns materials de qualitat que reflexin la seva inversió, pero amb els intermediaris els diners que arriben a l'empresa que realment fa la feina són molt pocs, i en molts casos acaben sent treballadors molt poc qualificats i amb materials de baixa qualitat.

Tornant al que he comentat al principi, la llei que es va aprovar no fa gaire (10/2006) al congrés regula la subcontractació en diferents aspectes. Un d'ells és que només hi podran haver cadenes de fins a tres subcontractacions, i cada una d'elles ha de complir un mínim de treballadors de contracte indefinit. També es crea un registre on s'hi han d'inscriure totes les empreses que vulguin ser subcontractades, les empreses hauran d'acreditar formació dels empleats en riscos laborals (moltes empreses subcontractades no complien normes de seguretat per culpa del baix pressupost), etc. En definitiva, a més de limitar el nombre d'intermediaris, també augmenta el control de l'estat sobre aquestes i les obliga a complir uns mínims en diferents aspectes.

Per acabar us poso alguns exemples de desastres en la subcontractació :

"En abril de 2005, se produjo el robo de 350.000 dólares a cuatro clientes de Citibank después de que los trabajadores de los centros telefónicos en Pune (India) adquirieran las contraseñas de las cuentas de estos clientes y transfirieran el dinero a sus propias cuentas[...]" --Wikipèdia

"En 2005, Intel descubrió y despidió a 250 empleados indios después de que falsificaran sus informes de costes, tras auditoría interna." --Wikipèdia

"[...]el pasado martes murió un trabajador en Torrejón de Ardoz y otro resultó herido grave en Ciudad Lineal. En ambos casos, los sindicatos lo achacaron a falta de medidas de seguridad y a las cadenas de subcontratación de terceras y cuartas empresas." --Belt.es

Fonts d'informació

El país
Wikipèdia

Belt.es

5 comentaris:

Víctor Blázquez Francisco ha dit...

En cuanto a la subcontratación de persona, tiene mucho sentido para las épocas donde hay puntas de trabajo, como ferias, navidad, rebajas, etc. Es aquí donde una ETT ofrece sus servicios, ya que ellos son los que se encargan de hacer toda la faena que la empresa que subcontrata no tiene tiempo para hacer. Supuestamente la ETT te ofrece trabajadores cualificados para poder desempeñar esa faena, tienen una base de datos de trabajadores bastante amplia.
La subcontratación de una empresa para hacer un trabajo, creo que es una cosa tan habitual como el andar por casa. Hoy en día cualquier empresa subcontrata a otra para cualquier cosa. Sencillamente en el proceso de creación, tienes que contratar a otra para que instale el mobiliario, durante el ejercicio de la empresa, para que alguien limpie las oficinas, en fin, siempre tienes que subcontratar a otra empresa. En el caso que comentas de que si la empresa no es suficientemente grande no tiene sentido crear un departamento para instalar un sistema informático, discrepo, porque una empresa por grande que sea, muchas veces no se plantea en diseñar ellos mismos el software, subcontratan a otra empresa que venda ese producto y que lo adapte a sus necesidades, de ahí la gracia de los ERP's.
Lo que comentas de cosas malas al subcontratar, el hecho de que no haya confianza ni compromiso, no estoy de acuerdo, porque una empresa subcontratada no puede tener esto, pero el dinero, es el dinero. Y si la empresa no cumple no se paga. Una empresa paga por unos servicios y esta debe cumplirlos.Si la empresa tiene que trabajar con información sensible tiene que atenerse a unas leyes de protección de datos.

Sergio Arcos ha dit...

Estaba buscando información adicional sobre la subcontratación y he acabado en un documento bastante bueno que habla sobre sus riesgos.

http://www.juandemariana.org/comentario/1693/riesgos/subcontratacion/

De él puntualizo la frase que dice "las empresas deben competir entre sí para hacerse con el contrato".

Al final se produce el mismo movimiento de siempre: quien tiene más influencias acaba teniendo el mejor contrato.

Y como mencionaste en el artículo, malditos intermediarios.

Recuerdo haber leido hace tiempo como una empresa que se dedicaba a hacer software nunca recibía contratos, ¿porqué? pues porque hacían bien su contabilidad y ajustaban todo correctamente (recursos, tiempo, etc). La solución que tomarón fue reemplazar al equipo de profesionales por un equipo amateur o simplemente becarios, logrando varios contratos.

Marcos Lora ha dit...

Por parte de la subcontratación de personas, es muy positivo para las empresas y para las personas por si solas, a causa de que a la empresa le parece muy bien gastarse un presupuesto no demasiado alto como crear algún nuevo departamento o incluso hacer algun nuevo grupo de trabajo con contrato fijo, para desarrollar esa nueva tarea prevista.

Por otra parte a las personas, “les sale a cuenta” trabajar en estos trabajos temporales para poder obtener algun dinero extra además del sueldo que tenga fijo cada mes o un pequeño sueldo para algun estudiante como todos nosotros.

Por último quisiera aportar unos datos reales y algunos ejemplos de empresas que ganan dinero gracias a otras empresas casi no haciendo nada. Esto pasa por ejemplo con muchas contructoras, que hacen subcontratación de otras empresas mas pequeñas y estas a su vez a otras. Así se llega a que las empresas mas pequeñas són las que trabajan de verdad y un pequeño ejemplo es con la empresa ferrovial.
Otro ejemplo que pasa en otro ambito es en las perfumerias, tiendas de muebles, farmacias, etc, en cada uno de estos ejemplos estas empresas pueden llegar a doblar o triplicar el precio del producto inicial.

Matias Lizana ha dit...

Crec que esta bé fer un treball a "curt termini" i que per això estiguin les ETT, oferint els seus treballs temporals. De totes maneres, s'hauria de mirar bé quins tipus de treballs s'ofereixen i per quins moments, perquè com dius tu, la "confiança" en l'empresa es redueix i els empleats que busquen aquests tipus de feina no venen a pujar l'empresa, sino a buscar quatre diners per poder anar-se'n de vacances (és un dir).
És a dir, esta molt bé tenir com a treballador temporal a un caixer en un supermercat o un venedor en una botiga, o treballs que requereixin de "poc compromís" en els sentit de que no influeixen molt directament en el desenvolupament del "projecte global" del treball (que en el cas de les botigues o supermercats és vendre i prou). Ara bé, si es tracta d'una obra com tu comentes, i en ella està en joc la vida dels que hi treballen, o la vida dels que pugin després a l'edifici, sense previsions de que s'enfonsi, doncs llavors la cosa ja és més seriosa.
Al final, amb tantes subcontractacions, es va perdent tota aquesta "fiabilitat", com en els casos que has comentat tu. Nose, jo voto més perquè les ETT no ofereixin de tot (que potser a vegades és massa) i que les empreses no realitzin evidentment tantes subcontractacions (la llei aquesta de màxim 3 empreses crec que n'haurien de ser 2, per exemple).

Sandra Crespo ha dit...

Una subcontratación le puede salir rentable a la empresa, porque si tiene que hacer un trabajo solamente en un determinado período, no le sale rentable crear/aumentar un departamento para poder realizar el trabajo.

Por otro lado es normal que si una empresa que se dedica a un determinado campo, no vea la necesidad de contratar a varias personas que hagan algo en la empresa que no tiene nada que ver a lo que se dedica, y que subcontrate a otra que este especializada en ese campo para que se realice el trabajo. Por ejemplo la SEAT tiene sus propios trabajadores que trabajan en los talleres de la fábrica, las oficinas y los concesionarios, pero aparte tiene subcontratadas a otras empresas, que se dedican desde limpieza (Ramel) hasta la seguridad (Securitas), incluso pasando por la fabricación de los asientos, o los servicios de logística y transporte(EXEL Logictic).

Pero también tienen desventajas para los empleados de las empresas que hacen las subcontrataciones, por ejemplo una empresa que disponga de personal propio en el comedor o en la limpieza, puede ver que le sale más rentable subcontratar a unas empresas que se dediquen al catering y a la limpieza, que mantener a sus propios trabajadores en esos campos, por lo normalmente que despedirán a los trabajadores y subcontratarán a las empresas de catering y limpieza.