dijous, 22 de novembre del 2007

La motivació dels empleats

L'altre dia vàrem haver de llegir un article de La Vanguardia (que podeu trobar al Racó) que tractava sobre la motivació dels empleats i el que repercutia a la producció de l'empresa, cosa que m'ha donat l'idea per a parlar aquí i informar-me sobre el tema.

És clar que uns treballadors motivats, compromesos i amb ganes de quedar-se treballant en el mateix lloc de treball un temps raonable és el que la majoria de les empreses volen, ja que aquests rendiràn més i s'implicaràn amb els problemes de l'empresa. I sembla ser que no es troben masses treballadors que siguin així. ¿Perquè? Jo m'aventuraria a donar algunes raons:
  • Una sel·lecció de personal deficient, ja que pot ser que la secció de RRHH hagi escollit uns treballadors d'entre els que s'han presentat que realment no tenen intenció de quedar-se a treballar a l'empresa ni a dedicar-s'hi d'una forma clara.
  • No hi ha possibilitat de creixement, en el sentit de créixer professionalment. Si un treballador veu que si s'ho curra pot anar assumint càrrecs de més responsabilitat farà que es motivi i es quedi a l'empresa.
  • Falta d'informació i formació als nous treballadors, ja que si comences a treballar a un lloc i no t'expliquen d'una forma clara què has de fer, on ho has de fer ni de quina manera, difícilment et sentiràs motivat per a començar a treballar (o seguir fent-ho).
  • Falta de comunicació entre els diferents nivells de l'empresa: pot crear desmotivació que si uns treballadors tenen idees (o problemes) i no poden explicar-los als seus superiors, o si ho poden fer però no son tinguts en compte.
    Estaria relacionat al que podria ser un altre punt: Falta d'un ambient de treball positiu
  • Un sou injust: L'aparentment més senzilla (però no més important) de les raons; un sou que no és just desmotiva d'una forma clara al treballador.
Penso que es crea una mena de cercle viciós ja que les empreses diuen que els treballadors que volen optar a treballar no estàn motivats i sense ganes a quedar-se molt temps, per tant, "no surt a compte" fer coses com les que he llistat abans. Com que no les fan, els treballadors no es motiven i van "saltant" de feina en feina. I tornem a començar.

Ara bé, també hi ha l'altre sistema: Assumir que tots els treballadors (o un sector d'ells) estan desmotivats, i organitzar l'empresa de manera que s'assumeixi l'arribada i la sortida de treballadors; clar que aquí ja entraria l'estil de dirigir persones que vàrem estudiar fa dies.
He dit lo de "un sector d'ells" perquè penso que tard o d'hora hi ha d'haver uns treballadors que estiguin motivats, encara que siguin els directius.

I aquí les preguntes per a crear una mica de debat: Si fóssiu directius d'una empresa, dedicaríeu esforços a motivar els empleats? Ho trobeu important? Afegiríeu alguna raó que pugui desmotivar als empleats?

Un apunt d'un altre tema, aquests dies buscant informació sobre les empreses m'he adonat que a la secció d'empreses de la web de Microsoft hi ha força informació força senzilla i clara sobre temes de direcció d'empreses i d'organització, potser a algú li pot ser útil.

4 comentaris:

Victor Bernadó ha dit...

Primer respondré a la pregunta que tu planteges: Si jo fos director (encara queda molta feina a fer fins que arribi a aquest punt...) jo miraria de motivar-los. No tant per ells si no per mi (egoista...), a mi tampoc m'agrada anar veient la gent amb cares llargues... i si a més m'ajuda a tenir un benefici extra...

Cal mencionar que aquest benefici extra és molt relatiu, ja que com molt bé dius, un "mecanisme" per a motivar és un sou "elevat", i aixó implica una major despesa de la empresa...

Ara bé, jo exposo una altra pregunta: de veritat és tant relevant els canvis de lloc de treball??

Jo conec molta gent que a la que troben un lloc més o menys estable i que s'hi troben a gust, desideixen que ja en tenen prou...

clar, aquest lloc treball a de ser "motivant". És aquesta mena de "cercle viciós" que menciones...

Sandra Crespo ha dit...

Respondiendo a la primera pregunta que planteas, yo si intentaría motivar a los empleados, por que creo que unos empleados que están motivados y están contentos con TODO lo referente a su trabajo se aplican mucho más su trabajo y trabajan mucho mejor.

Y al saber que tu, como jefe/directivo, te preocupas por ellos, en caso de que suceda alguna cosa, pueden acudir a ti o a la empresa en busca de ayuda al problema que tengan.

Lo considero importante, porque ayuda a conseguir un buen ambiente de trabajo, donde todo el mundo trabaja sin muchos conflictos.

Y sobre lo de añadir alguna razón para desmotivar a los empleados... creo que depende qué razón sea, y de como se lo expliques a los empleados. No es lo mismo decir que se bajan los sueldos porque lo digo yo, que soy el director, y que tu como empleado no necesitas saber nada más. Que explicar que se reduce el sueldo porque la venta del producto a la que se dedica la empresa ha sufrido un bajón, y que sin la bajada de sueldos no sería posible mantener la empresa, y todos los puestos de trabajo como hasta ahora.

Víctor Blázquez Francisco ha dit...

Motivar siempre ayuda!
Creo en aunque en poca medida siempre hay que motivar, si tienes a un trabajador haciendo alguna faena totalmente repetitiva, aburrida y pesada, este termina por frustrarse y querer irse de la empresa.
También el tener al trabajador agusto, produce que trabaje con más ganas, se podría englobar dentro de motivación, ya que es una manera.
Para evitar que el empleado salte de empresa en empresa, falta ofrecerle lo que el pide, y que es lo que el pide? para eso hace falta conocerle.

Marcos Lora ha dit...

Responent a la teva pregunta, personalment a mi m'agrada més motivar a les persones perquè així es porten millor amb tu i treus un millor de tota la plantilla.

Un petit exemple que jo visc personalment, és a l'empresa on treballo com a cap d'una línia de producció. A la gent que hi treballa amb mi, quan els hi dono una mica més de llibertat per fer "el que vulguin" o els comences a ajudar, es veuen més motivats i es posen reptes personals per millorar, de manera que així sempre estan motivats i amb ganes de treballar perquè veuen que no tenen restriccions per part de superiors.

Gracies a aquesta motivació, la gent va guanyant experiència i va millorant la seva eficiència en la creació d'aquest producte, i en conseqüència, les empreses els interessa aquesta gent, perquè són millors que algunes altres persones que poguessin ocupar el seu lloc.